Sådan skriver jeg en god festtale - bryllupstale - konfirmationstale m.m.

Hvordan laver jeg en anderledes festtale?

På denne side vil jeg fortælle om, hvordan en Anderledes festtale kommer til verden.

Når jeg modtager stikordene går processen igang. Jeg læser dem 1-2 gange igennem, for at opsnappe jeres ”røde tråd”, som skal passe med ”min”. Sommetider er det med et smil på læben, for jeres historier kan virkelig give anledning til grin og latter 🙂

Jeg bruger ofte op til 1 time på at gennemlæse og studere stikordene, for at finde frem til det der skal være ”styrende” i talen- Der skal nemlig være nok kød på historien, før den kan ”bære” hele talen.

Så skal jeg igang! Jeg sidder ofte 15-20 min. hvor mine tanker kredser om talens begyndelse- Det er faktisk det sværeste, men også det absolut fedeste når ”den gode ide” kommer som sendt fra himlen. Jeg kan ofte høre mig selv sige ”YES”, hvor både katte og hunde rundt omkring får et chok!… Heidi er efterhånden vant til disse udbrud 🙂

Det er meget vigtigt at jeg har ro omkring mig især i opstarten. Det vil sige ingen radio, intet tv, helst kun sovende dyr, og helt ro. Når jeg har fået ”den gode ide” skriver jeg den ned med det samme, så den ikke bliver glemt.
Den gode ide’ danner rammen for talen, og jeg går herefter igang med skriveriet (indledning og afslutning skriver jeg altid når selve talen er helt færdig). Jeg kan ofte skrive i 1-2 timer i træk før, at jeg må have en pause. Efterhånden har jeg lært mig selv, at når jeg begynder at ”lede” efter ordene, så er det tid til en pause. Det er vigtigt at flowet og kvaliteten i talen konstant er høj og intens. Efterhånden som jeres stikord passer, plotter jeg dem ind i talen, sommetider i kronologisk rækkefølge og andre gange springer stikordene også i tid 🙂
Det er desværre ikke altid, at alle stikord kan være i talen, så jeg udvælger nøje dem der er bedst, og helst ikke dem der ligner hinanden. Heldigvis har I jo mulighed for at bestemme talens indhold, når vi retter til og der er næsten altid et par stykker som I gerne vil have med 🙂

Efter ca. 2 timers skrivning lægger jeg talen væk, og starter på en anden tale. Ofte skriver jeg på 2 taler dagligt, ikke mere så jeg stadig kan rumme indholdet, og ikke får byttet om i navnene 😉 😉 ;)…

Ofte er der en historie, som mangler detaljer; Så mailer jeg til jer 🙂 Vær ikke bekymrede hvis I ikke når at svare lige med det samme; Jeg går blot igang med en anden tale imens.

I tænker nok: ”Hvorfor skal hun dog vide hvad farve bukser han havde på?”, men bare rolig; Det hele giver mening tilsidst. Mail korrespondance tager ca. 1 times tid i alt.
Offentlige bygninger og steder googler jeg selv, og der finder jeg ofte billeder og historie som kan bidrage positivt til talen. Det tager ca. ½ times tid.

Senere på dagen, eller de næste dage fortsætter jeg skriveriet ofte i 1-2 timer, hvorefter kernen af talen er færdig. Derefter læser jeg talen højt, for at være sikker på at det hele foregår i ”talesprog”. Hvis noget lyder hakket, så bliver det straks omformuleret, ofte opdager jeg også slåfejl osv.

Talen er nu færdig, og jeg skriver indledning og afslutning på ca. ½ time.
Igen bliver talen læst igennem, mangler jeg nogle stikord ? Hænger det hele sammen i en rød tråd?… Dette tager også ½ times tid.

Så går jeg ind på mailen, skriver en kort e-mail til jer, om at nu vedhæfter jeg talen og I er velkommen til at få lavet rettelser og tilføjelser. Det er en del af processen, og jeg ønsker at I ender op med en perfekt, sjov og levende tale som lever op til jeres forventninger.

Tilretning er meget individuelt; Nogle synes talen er perfekt som den er, andre skal blot have rettet få enkle ting. Der er også nogle kunder som får rettet og tilføjet en del, hvilket også er helt normalt. Rettelserne kan tage fra 15 min. til 2 timer.

Jeg sender ofte talen frem og tilbage 1-2 gange, hvorefter I skriver: ”Nu er den perfekt!”…

Det er en skøn fornemmelse, og jeg håber at I vil lægge en hilsen i min gæstebog efter endt forløb. Sommetider spørg jeg om talen må komme ind på hjemmesiden; Jeg har fuld forståelse for et nej, men jeg bliver også utrolig glad for et ”ja” :)….

Faktisk kan det tage fra 6-12 timer inkl. alt at skrive en tale fra start til slut, så I får et gennemarbejdet manuskript lige til at læse op. Jeg kan sagtens skrive en tale fra dag til dag, så lægger jeg alt andet til side og fokuserer kun på talen.

HUSK: En anderledes festtale kan og skal, ikke sammenlignes med en sang, hverken på indhold eller pris.

Jeg håber det gav et indblik i hvordan jeg arbejder.

Med mange festlige hilsner Signe Flor Pedersen